giriş
  tabakalaşma
  mimari
  buluntular
  ekip
  iletişim
 
BULUNTULAR
ENGLISH
 


Taş Buluntular
Hakemi Use taş buluntuları iki ana gruba ayrılabilir: Bunlar yontma taş  ve sürtme taşı endüstrisidiri. Yontma taş aletlerin yapımında obsidien ve çakmaktaşı kullanılmıştır. Aletlerin önemli çoğunluğunu dilgi ve dilgicikler oluşturmaktadır. Ayrıca, kazılarda yonga ve az sayıda çekirdek ele geçmiştir. Yontma taş aletler, yerleşimdeki tarımsal etkinliklerin bir işaretidir.Silah olarak nitelendirilebilecek taş objeler oldukça az sayıdadır. Hakemi Use'ye en yakın çakmaktaşı kaynağı yerleşime 15-20 km, en yakın obsidien kaynağı ise 250-300 km uzaklıktaki Van Gölü çevresindedir.

Küçük Buluntular
Kilden kadın ve boğa figürinleri kazının önemli küçük buluntularındandır. Kadın figürinleri çöplüklerde kırılmış bir şekilde bulunmuştur. Figürinlerin yüksek başlıkları vardır ve paralellerine Kuzey Irak-Sincar Vadisi'nde yer alan Yarım Tepe I'in Hassuna tabakalarında rastlanmaktadır.

Küçük buluntular arasında kilden sayısal amaçlı nesneler ve kulak tıkaçları ile kemikten  deliciler bulunmaktadır. Bunların yanı sıra kemik ve kilden yapılmış tezgah ağırlıkları yerleşimde dokumacılık faaliyetinin bir göstergesidir.

Çanak-çömlek
Hakemi Use'deki çalışmalar Geç Neolitik Dönem'e ait geniş bir seramik dizisi ortaya çıkartmıştır. Kazıda yaklaşık 30000 seramik parçası ele geçmiştir. Buluntulara ait çalışmalar halen devam etmektedir. Su aşamada seramik buluntuları dört ana gruba ayrılmaktadır: Standart Mallar, Koyu-Yüzlü Açkılı Mallar, Portakal Renkli İnce Mallar ve İnce Mallar. Bu dört grup aynı zamanda yüzey işlemleri ve bezemeler üzerinden de alt gruplara ayrılabilir.